Participarea comunitară în România – Acțiune colectivă urbană în postsocialism – Adrian Hatos

Participarea comunitară în România - Acțiune colectivă urbană în postsocialism - Adrian Hatos, Ed. Institutul European

Participarea comunitară în România – Acțiune colectivă urbană în postsocialism – Adrian Hatos, Ed. Institutul European

Participarea comunitară în România – Acțiune colectivă urbană în postsocialism

Autor: Adrian Hatos

Colecție: Academica

Domeniu: Sociologie

Apărut 01/2014, Nr. de pagini: 218, Format: 165×235 mm

ISBN: 978-606-24-0018-7, Ediția a II-a, revizuită

Blocurile de locuințe constituie spații cu proprietari multipli, în care, alături de componentele cu utilizare și gestiune privată, locatarii trebuie să administreze, în comun, o bună parte din spațiile fizice și să participe la rezolvarea anumitor probleme de interes general. În astfel de contexte, gestionarea sau producerea bunurilor publice se realizează printr-o formă a acțiunii colective: participarea comunitară. Demersurile empirice din acest volum sunt subordonate obiectivului înțelegerii participării comunitare în vecinătățile construite înainte de 1990, într-un oraș mare din vestul României.
Monografia încearcă să sintetizeze teoriile și rezultatele de cercetare relevante pentru problematica participării comunitare urbane, primul capitol fiind un veritabil referențial al cercetării. Demersul științific urmărește testarea, prin tehnici etnografice sistematice, a unor enunțuri generale, cu suport în capitolul teoretic al acestui studiu. Lucrarea prezintă construirea modelului explicativ al participării individuale la inițiativele comunitare de la nivel local, testându-se ipoteze deduse din literatură sau cu suport în cercetarea etnografică, prin tehnici de analiză multivariată
aplicate unui set de date reprezentative la nivelul municipiului Oradea. Modelul realizat este completat de studii de analiză de rețea și de modele multinivel ale participării comunitare, bazându-se pe date exhaustive din peste douăzeci de scări de bloc din Oradea. Analizele sofisticate permit descrierea organizării de rețea a interacțiunilor din astfel de vecinătăți, precum și estimarea impactului diferitelor structuri de rețea asupra potențialului de acțiune colectivă al vecinătăților respective.

Din Cuprins:
◊ Scara de bloc – context al cercetării acțiunii colective
◊ Participarea cetățenească și dezvoltare în România
◊ Discursul activismului comunitar
◊ Rețele sociale în scările de bloc și participarea comunitară
◊ Modelarea participării comunitare

 

 

Nici un comentariu

Fii primul care posteaza un comentariu.

Postati un comentariu