Studenții de la UPA, în vizită la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet

 Studenți și cadre didactice de la Facultățile de Științe Politice și Drept, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, au vizitat luni, 20 mai, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Evenimentul a fost prilejuit și de dezbaterea „Centenarul Corneliu Coposu”, a unsprezecea manifestare organizată în cadrul proiectului anual „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”.10250235_10202114019072541_5955117113171040125_n

Închisoarea de la SighetTimp de cinci ore cadrele didactice și studenții au vizitat „Sala România Închisorilor”, care cuprinde studii de caz despre cele mai importante închisori din țară, celule în care erau încarcerați deținuții politici, inclusiv celula în care a murit Iuliu Maniu, „Neagra” sau Celula de Pedeapsă, „Spațiul de reculegere și rugăciune” șiCortegiul Sacrificaților”.

Închisoarea de la Sighet a fost construită în 1897 ca închisoare de drept comun. După 1945, în  Sighet, se făcea repatrierea foștilor prizonieri și a foștilor deportați din U.R.S.S, astfel că în august 1948 a devenit loc de detenție pentru un grup de studenți, elevi și țărani maramureșni, dintre care o parte trăiesc și astăzi. După 1977 a devenit secție a închisorii de la Satu Mare, apoi Baia Mare și ulterior depozit de legume, mobilier și lemne. După revoluție, Ana Blandiana a gândit să transforme această închisoare, cu sprijinul Consiliului Europei, într-un memorial. Memorialul are două componente: Muzeul Memorial Sighet și Centrul Internațional de Studii asupra comunismului de la București”, a declarat  Robert Furtos, ghid la Memorialul Sighet._MG_9400_resize

Lect.univ.dr. Mark Bucuci, Ioan Ilban, Robert Furtos

Lect.univ.dr. Mark Bucuci, Ioan Ilban, Robert Furtos

Punctul culminant al evenimentului a constat în întâlnirea tinerilor cu un fost deținut al închisorii de la Sighet, Ioan llban, care le-a povestit câteva din momentele petrecute în cei trei ani de detenție, perioadă în care a primit doar două pachete de acasă.

29 august 1948. Din beciurile Securității din Sighet am fost aduși 18 tineri din care cinci elevi, doi studenți și un funcționar. Am ajuns încolonați, în șir indian, în fața închisorii, de unde am urcat la etajul doi. De acolo am fost repartizați câte unul în celulă pentru că încă nu erau finalizate cercetările. Am nimerit în celula 82 și acolo am stat singur mai mult de o lună. Eu am avut norocul că cel care m-a anchetat la Sighet a fost un om mai înțelept, învățător de meserie. Nu am primit nicio palmă de la el, însă, după un timp, l-am întâlnit nervos și am crezut că o voi încasa. S-a răstit la mine: «Nu mi-ai spus că ai fost și acolo, și acolo». Mi-am tras singur cu palma peste cap și i-am spus că am uitat. A venit ziua de 25 septembrie 1982, era ziua mea de naștere, împlineam 18 ani. Din cauza foamei, a frigului și a stresului am uitat și abia mai spre seară mi-am adus aminte ce zi era”, le-a povestit Ioan Ilban tinerilor. De asemenea, acesta și-a mai amintit cum că la un moment dat s-a schimbat directorul închisorii. „Plimbându-se el prin celule vine la noi și ne spune că trebuie să fim reeducați. Astfel, am primit două cărți: «În umbra celulei» – de Petru Groza, carte în care acesta se plângea că nu îi plăcea mâncarea din detenție, și cartea «Așa s-a călit oțelul». Nu a durat o săptămână că ne-au strâns toate cărțile din celulă și a început regimul de teroare. Nu mai aveam voie să ne plimbăm prin celule, primeam mâncare de nici câinii nu o puteau mânca și 25 de grame de pâine”, a rememorat acesta._MG_9403_resize

Ioan Ilban le-a împărtășit celor prezenți, de asemenea,  cât de greu supravețiuau deținuții pe timpul iernii în închisoarea de la Sighet. „În noiembrie au început gerurile, iar zeghea pe care ne-au dat-o nu ținea căldură. Astfel, ne-au mutat pe toți 18 într-o singură celulă. Ne dădeau zece kilograme de lemne umede cu care nu puteai să faci focul. Nu am reușit niciodată să îl facem. Așa am petrecut toată iarnă, fără căldură și cu mâncare foarte proastă”.

Lect.univ.dr. Georgeta Condur

Lect.univ.dr. Georgeta Condur

După întâlnirea memorabilă cu Ioan Ilban, în cadrul vizitei a avut loc și o dezbatere cu tema „Centenarul Corneliu Coposu”. Evocarea personalităţii politicianului a fost realizată de către doamna Lect.univ.dr. Georgeta Condur, care l-a portretizat pe liderul opoziției din România postcomunistă dintr-o perspectivă personală. „Există astăzi riscul de a spune că toți oamenii politici sunt o apă și un pământ. E o greșeală pentru că oamenii de bună calitate se dezic de politică. Corneliu Coposu este unul dintre acești oameni care s-a implicat în politică și nu era la fel ca toți ceilalți. Eu l-am cunoscut la începutul anilor 90. Nu am simțit la el, cu toate că a fost deținut politic și 17 ani a stat în condiții foarte grele, acea ură față de sistem ci, dimpotrivă, avea o atitudine pozitivă. Este o diferență foarte mare între Corneliu Coposu, cel pe care l-am întâlnit personal, și Corneliu Coposu prezentat de mass media. Era un om politicos, un gentlemen de modă veche”, a precizat Lect.univ.dr. Georgeta Condur.

Cadre didactice și studenți ai UP din Iași la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet

Cadre didactice și studenți ai UP din Iași la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet

„Vizita la Memorialul de la Sighet nu putea lipsi din proiectul «După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est». Mulțumesc Fundaţiei Academia Civică și muzeografilor de la Memorial pentru sprijinul acordat pentru marcarea «Centenarului Corneliu Coposu», a declarat, în final, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului și Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet

 

 

 

 

Vizita studenților la Memorialul de la Sighet a fost realizată cu sprijinul Fundaţiei Academia Civică, S.C. Maf Force S.R.L. și al Cabinetului Parlamentar al Deputatului Petru Movilă.

 

Nici un comentariu

Fii primul care posteaza un comentariu.

Postati un comentariu