Revista Sociologie Romaneasca – vol. XI, nr. 1, 2013 – Mass-media, new media si criza actuala

Revista Sociologie Romaneasca - Vol XI, nr 1, 2013 - Mass-media, new media si criza actuala

Revista Sociologie Romaneasca – Vol XI, nr 1, 2013 – Mass-media, new media si criza actuala

Sociologie Romaneasca este cea mai prestigioasa revista de profil din tara noastra. Fondata in 1936 de reputatul sociolog Dimitrie Gusti, a fost desfiintata in 1946 de regimul comunist, aparitia ei fiind reluata in 1990 sub auspiciile Asociatiei Romane de Sociologie, care a ramas si editorul revistei de atunci. Director: Catalin Zamfir, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Presedintele Asociatiei Romane de Sociologie. Redactor-sef: Sergiu Baltatescu, Universitatea din Oradea.

Inainte de revolutia Facebook, o data cu trecerea de la web 1.0 la web 2.0, jurnalismul traditional a suportat o serie de transformari aflate inca in desfasurare. Aparitia mai intai a blogului si a bloggerului, apoi succesul retelelor sociale (Facebook, Twitter, LinkedIn) si introducerea pe scara larga a noilor tehnologii si mijloace de comunicare culminand cu smartphone-ul conectat permanent la internet, toate au modificat fundamental modul cum functioneaza astazi redactiile si agentiile de PR si publicitate, felul in care jurnalistul sau specialistul in comunicare culege, redacteaza, transmite sau ambaleaza informatia. Schimbarile recente din industria mass-media au determinat specialistii in comunicare sa identifice „jurnalismul cetatenesc” in activitatea online a userilor non-jurnalisti. Criza economica/financiara internationala si-a adus la randul ei contributia in procesul de transformare a comunicarii si a mass-media traditionale. Care sunt provocarile presei romanesti si internationale, care sunt obstacolele economice ale redactiilor si agentiilor de PR si publicitate, care sunt presiunile financiare si politice asupra jurnalistilor in contextul crizei si al ascensiunii presei online?
Numarul special al revistei Sociologie Romaneasca (1/2013) dedicat mass-media si new-media in contextul crizei economice actuale va gazdui lucrari care doresc sa contribuie la clarificarea unor aspecte precum: asemanarile si deosebirile dintre mass-media si new-media, transformarile si schimbarile recente de pe piata presei, a comunicarii si a publicitatii din Romania si din strainatate, impactul social-media asupra jurnalismului traditional si al comunicarii publice/politice, influenta contextului socio-cultural si politic asupra activitatii online a jurnalistilor si a comunicatorilor etc.

Autorii sunt membri de marca ai comunitatii sociologice, cadre didactice, cercetatori sau doctoranzi din cele mai renumite universitati si institute de cercetare din tara: Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Petre Andrei” din Iasi; Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau; Universitatea din Oradea; Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane; Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca; Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Romane, Bucuresti; Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti.

Autori:
Ionela Carmen Bosoteanu; Corina Daba-Buzoianu; Cristina Cirtita-Buzoianu; Marin Constantin; Mihai Dumitru; Claudiu Filimon; Luminita Filimon; Alexandru Iorga; Dragos Lucian Ivan; Ioan Marginean; Antonio Momoc; Valentin Nemes; Monica Patrut; Mihai Stelian Rusu; Mariana Stanciu; Romina Surugiu.

vol. XI, nr. 1, 2013

Din Cuprins:
◊ Impactul social media asupra comunicarii politice
◊ Media Picture Politics: a Communicational Analysis of the Romanian Media Public Space
◊ Pro si contra suspendarii presedintelui: referendum pe Facebook
◊ Candidatii prezidentiabili pe Facebook in timpul protestelor din ianuarie 2012
◊ Social Media PR as a Catalyst: Balancing the Political Pressures to Communicate „with” or „to” the Public
◊ Sanatatea populatiei si accesul la serviciile medicale din Romania
◊ Topografii ale trecutului: structurarea si restructurarea constiintei istorice romanesti prin manualele nationale de istorie
◊ Socio-economic Mutations Occurred in the Evolution of Communist Urban Structures. Case Study: Stei (Bihor County, Romania)
◊ Dimensiunea etno-culturala a cetateniei in legislatia contemporana a Uniunii Europene si a Romaniei (1992-2012)

 

Nici un comentariu

Fii primul care posteaza un comentariu.

Postati un comentariu