„Fascism” – Petre Andrei, un tezaur de gândire și analiză

Prof.univ.dr. Dan Pavel, Universitatea din București, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași

Prof.univ.dr. Dan Pavel, Universitatea din București, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași

Invitat în cadrul lansării volumului „Fascism” – Petre Andrei, ediție tipărită în engleză la Editura Institutul European, politologul Dan Pavel a menționat faptul că „literatura de specialitate avea nevoie de o astfel de apariție editorială. Traducerea în limba engleză a textului Fascim de Petre Andrei este nu numai un eveniment editorial, ci și o provocare a comunităților politice și sociologice asupra acestui fenomen. Petre Andrei a fost un vizionar care, în 1927, a publicat un text în care a sesizat esența fascismului chiar înainte ca acesta să prindă rădăcini în Germania și în multe alte țări. Petre Andrei a reușit să anticipeze mai mult direcția de cercetare a fascismului, fiind o abordare de tip factural care ține cont atât de aspectul particular, cât și de cel general. Acest text, din păcate, a cam lipsit din bibliografia de specialitate și e de datoria noastră să valorificăm acest tezaur de gândire și analiză”.

Participanți, lansarea de carte Fascism - Petre Andrei, Sala Senat, UPA din Iași

Participanți, lansarea de carte Fascism – Petre Andrei, Sala Senat, UPA din Iași

Mai mult, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași, a ținut să precizeze că „evenimentul de astăzi se pliază fericit pe Festivalul Internațional de Literatura și Traducere Iași (FILIT). Este o manifestare elitistă care onorează Iașul și România. Am introdus o componentă a proiectului editorial Petre Andrei în această manifestare, lansând un studiu reprezentativ al sociologului și filozofului ieșean Petre Andrei (1891-1940), ediția tradusă în limba engleză la Editura Institutului European, respectiv Fascismul, apărută în ediția Princeps, în Editura Minerva în 1927”.

Politologul Lucian Dîrdală

Politologul Lucian Dîrdală

De asemenea prezent la eveniment, politologul Lucian Dîrdală a considerat că „textul din Petre Andrei – Fascism este o combinație extrem de fericită între textul academic și cel polemic. Eu mi-aș dori să scăpăm de blestemul francez în care doar comuniștii au dreptul să îi critice pe fasciști. Îmi doresc să apară o masă critică formată din zona academică și media”.

Volumul  „Fascism”, lansat astăzi, cuprinde o prefață semnată de Daniel Șandru și un studiu introductiv aparținând lui Sorin Bocancea.

Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul UPa din Iași și Președintele ISI

Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul UPa din Iași și Președintele ISI

Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative a afirmat faptul că studiul lui Petre Andrei nu s-a bucurat de același succes pe care l-a avut fenomenul studiat de sociologul și filozoful ieșean. „Prin ce este importantă republicarea acestui studiu? După căderea comunismului s-a vorbit despre comunism ca despre o monstruozitate pe care societatea românească a trăit-o, numai că înainte de acest regim a existat o altă monstruozitate, fascismul, care a pregătit poporul român pentru ceea ce a urmat”.

Conf.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului UPA din Iași

Conf.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului UPA din Iași

Președintele Senatului UPA din Iași, Conf.univ.dr. Daniel Șandru a declarat că „această restitutio editorială vine să arate, pe de o parte, că în fantasmaticul paradis interbelic în care a luat naștere fascismul, au existat și intelectuali critici care nu s-au predate pe altarul totalitarismului și care, dimpotrivă, au tras un semnal de alarmă. Pe de altă parte, Fascismul lui Petre Andrei este perfect actual, pentru că pericolul fenomenului pe care el îl analiza în 1927 rămâne unul prezent”.

Lansarea de cartea face parte din programul manifestărilor organizate în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.

 

Nici un comentariu

Fii primul care posteaza un comentariu.

Postati un comentariu