Cazul Wallenberg – Jacques Derogy

Cazul Wallenberg - Jacques Derogy, Institutul European

Cazul Wallenberg – Jacques Derogy, Institutul European

Colecție: Istorie și diplomație

Domeniu: Istorie. Istorie culturală, mentalități, antropologie istorică.

Traducere și Prefață de Alexandru Andrei Capusan.

Apărut 01/2014, Nr.de pagini 422, Format 125×195 mm

ISBN: 978-973-611-981-1

Raoul Wallenberg a fost, fără niciun dubiu, unul dintre cei mai valoroși diplomați și mai promițători oameni de afaceri ai vremii sale, iar, sub aspect umanitar, a fost un veritabil colos, căruia i s-a datorat salvarea, de la o moarte atroce, a aproximativ o sută de mii de evrei.
Prim-secretar de legatie la misiunea Suediei din Budapesta, alături de colegul lui, diplomatul Per Anger, Raoul Wallenberg a distribuit, în rândul populației evreiești, așa-zisele „pașapoarte de protecție”. Documentele îi identificau pe purtătorii lor drept cetățeni suedezi, pe cale de a fi repatriați. Deși erau complet lipsite de orice valoare juridică, aceste documente aveau aparența unor acte oficiale și, ca atare, au fost acceptate, fără obiecții, de autoritățile germane și ungare. Mai mult, echipa de diplomați de sub conducerea lui Wallenberg a negociat cu germanii ca purtătorii sus-menționatelor pașapoarte să fie tratați ca cetățeni suedezi, și, în consecință, să fie dispensați de portul stelei galbene.
Pentru protejarea unui număr cât mai mare de evrei, Wallenberg nu a omis nicio metodă, folosind inclusiv negocierea directă, purtată, cu îndrăzneală și obstinație, cu liderii naziști – Adolf Eichman în primul rând -, cu generalul comandant al armatei germane din Ungaria, Gerhard Schmidthuber, și cu lideri ai noului partid ungar aflat la putere (din octombrie 1944) – temutele „Cruci cu Săgeți” ale lui Ferenc Szlassy, celebre pentru cruzimea lor.
Printre personalitățile care au beneficiat de activitatea sa neobosită s-au numărat biochimistul Lars Ernster, care a fost găzduit la Ambasada Suediei, și Tom Lantos, viitorul membru al Camerei Reprezentanților a SUA, care a locuit într-una din clădirile închiriate de Raoul.

 

Din Cuprins:
◊ Ecce Homo
◊ Morarul de la Auschwitz, la Budapesta
◊ Marele Joc
◊ O primăvară în toamnă
◊ Domnia „Crucilor cu Săgeți”
◊ Marșul morții
◊ Cumplita Dunăre roșie
◊ Un plan pentru Ungaria
◊ Un erou dat dispărut
◊ O fantomă supărătoare

 

 

Nici un comentariu

Fii primul care posteaza un comentariu.

Postati un comentariu